Om WBSC

WBSC Supercamps historia

papo1.jpgSommaren 2019 var det 26:e året i rad som lägret genomförs efter starten 1994. Lägret startades av den legendariska Italienska coachen Claudio "Papo" Papini med det amerikanska lägret Five Star Camp som förebild och har växt till ett av Italiens största basketläger och flera av de ungdomar som varit med på lägret spelar idag på college eller i Europeiska proffslag. Claudio gick bort 2008, men hans passion för undomsbasket och respekten för barnen har fortsatt att prägla WBSC-lägret dit ungdomar från hela världen kommer varje år för att träna basket.

"La familia"

Till skillnad mot många andra läger i Europa så drivs inte WBSC i något kommersiellt syfte. Lägret genomförs i stort sett med hjälp av ideella insatser av tre eldsjälar som gått i Claudio Papinis fotspår. Målet är att skapa ett läger som framför allt skapar förutsättningar för att få träna basket med duktiga coacher, men även att ge de ungdomar som kommer till lägret ett minne för livet och möjigheten att lära känna nya vänner ifrån andra länder. Man pratar ofta om "La familia" när man diskuterar varför många topp-coacher år efter år återkommer till lägret. Gemenskapen mellan ungdomarna och coacherna är en av framgångsfaktorerna för lägret och många av de ungdomar som varit på lägret en gång har återkommit till lägret år efter år.

Ansvariga i Italien

Lägret är inte knutet till någon förening eller organisation utan drivs i stort sett på ideell basis av Stefano Colombo, Fabio Coirazza och Giovanni Grassi som har huvudansvaret nere i Italien. Tillsammans med de coacher och ledare som varje år kommer till lägret skapar de förutsättningarna för att genomföra lägret som varje år samlar ca 500 ungdomar under några sommarveckor i Spinello i Italien.

fabstegia.jpg

Anläggningen

Lägret ligger på 800 meters höjd i den Italienska bergskedjan Appaninerna. Där i den lilla byn Spinello finns ett stort hotell med en stor träningsanläggning för fotboll, basket, friidrott och volleyboll. Totalt finns det 6 basketplaner, varav 3 stycken inomhus, där träningarna genomförs. På lägret bor man på hotellet i 3- eller 4-bäddsrum med egen toalett och dusch. Anläggningen används ofta av Italienska klubblag och engelska fotbollsklubbar för träningsläger eller turneringar.

sportilia.jpg

Generellt är det väldigt varmt i Italien i juni-juli, men pga att lägret ligger på 800 meters höjd så blir det svalare än nere på låglandet. Dessutom så regnare det oftare uppe i bergen så omgivningarna är prunkande och gröna.


court.jpg

Toppcoacher

 

En orsak till att många ungdomar återkommer till lägret år efter år är de tränare som finns på lägret. Förra sommaren var det tränare från 19 olika länder, däribland Argentina, Spanien och USA som kom till lägret för att hjälpa till. Denna mångfald gör att man ofta som spelare får prova på nya övningar som kanske inte är de vanliga man kör hemma. Detta tillsammans med att varje grupp har flera coacher på varje träning gör så man får mycket hjälp med att utveckla sin basket.

wbsc2.jpg